Skip to main content

Balkonproducten

Al snel merkten wij dat het balkonassortiment zich beperkt tot standaard assortiment van klapstoeltjes, bankjes en bistrosets. Terwijl je op de relatief kleine buitenruimte toch comfort en gemak wilt. Wij zochten iets dat precies op de diepte van het balkon zou passen. We konden niks geschikts vinden. Totdat we een televisie programma zagen over twee mensen in een Tiny House. Dat was een eye opener!

Ontwerp

We zijn opzoek gegaan naar een oplossing om niet de breedte van het balkon te gebruiken maar juist de diepte. Omdat je op deze manier de meeste ruimte overhoudt op de rest van je balkon. Als de zon opkomt dan schijnt deze precies op het gedeelte waar we graag koffie willen drinken. Het balkon is 95 cm diep dus een tweepersoons balkonset moet daar precies op passen. Want een eenpersoons stoel is 40-45 cm breed. Dus dat was een mooi uitgangspunt. Nadat we een schets hadden gemaakt van het bankje besloten we onder de zitting ook opbergruimte toe te voegen. We hebben tuinhout gehaald bij de dichtstbijzijnde doe-het-zelf winkel en zijn gaan zagen, schroeven en timmeren.

Optimaliseren

Het bankje met de opbergruimte zat stevig in elkaar. Het zat goed en comfortabel door de schuine rugleuning. Hierdoor heb je een prettige ondersteuning van je onderrug. Nadat het bankje er een paar weken heeft gestaan zijn we gaan kijken hoe we het verder konden uitbreiden. Op televisie was namelijk een programma waar twee mensen in een Tiny House woonden. Ze lieten zien hoe efficiënt hun huis was ingericht met nagenoeg elke centimeter die benut was. Van opbergruimte onder de trap, tot uitschuifbare meubels en een bank die met 1 beweging een bed werd. Dit programma heeft ons doen besluiten om het bankje uit te breiden met een tafel. Want we misten nog een tafeltje om samen aan te kunnen eten of om aan te werken. En zoveel ruimte hadden we niet op het balkon om nog een extra meubel toe te voegen. Dus de tafel moest aan het balkonset toegevoegd worden. Hoe? Dat wisten we nog niet, maar het klonk als een leuke en uitdagende klus!

Prototype

Na verschillende schuifmechanismes getest te hebben, en verschillende ritjes naar de doe-het-zelf winkel, werkte het systeem goed. De kist was stevig, de zitting breed genoeg, en de tafel had voldoende beenruimte om in en uit te kunnen stappen. Een zomer lang heeft het balkonset op het balkon gestaan. We kregen diverse complimenten van vrienden, buren en familie: “dat is handig”, “kan je er ook zo een voor mij maken?”. Dit heeft ons doen realiseren dat we een probleem oplossen voor mensen die een balkon hebben. Hier wilden we wat mee gaan doen door het op de markt te brengen.

Maar er waren nog twee uitdagingen: we hadden de ruimte niet voor productie en het prototype is goed maar scoorde nog geen dikke 10. Daarom hebben we een goede klusman aangesloten met een eigen werkplaats. Hij omarmde het concept! Nadat we goede afspraken gemaakt hadden is hij het prototype verder gaan uitwerken. In de tussentijd zijn wij materiaal gaan selecteren. Want het tuinhout dat we gebruikten van de bouwmarkt was niet duurzaam, iets dat voor ons juist heel belangrijk is.

Herkomst

Na het bezoeken van verschillende winkels en bouwmarkten merkten we al snel dat het assortiment van duurzaam & gerecycled hout beperkt is. Hardhout is duurzaam in levensduur, maar niet in de herkomst door de op grote schaal kapperijen. Wij wilden met onze balkonset een probleem oplossen voor appartement eigenaren maar niet een probleem creëren van bomen die weer gekapt moeten worden. Simpelweg omdat het 2021 is en we allemaal ons steentje moeten bijdragen.

Na een lange zoektocht zijn we met fabrieken in contact gekomen die hout restaureren voor hun klanten. Deze fabrieken werken met producten waar elke millimeter telt. Een afwijking van een paar millimeter kan betekenen dat de plank onbruikbaar is. Dat was een enorme kans voor ons en voor de fabriek. Het vernietigen en afvoeren van de planken kost hem geld, terwijl het voor ons van hoge waarde is. We kunnen met hun afgedankte planken ons meubel gaan maken. Dat is een win-win situatie voor ons beiden!

Productie

Intussen is de productie ook een heel eind gekomen met de finale versie van de balkonset. We hebben het proces van opslag, verzenden, materiaal, beslag allemaal goed doorgesproken voor het moment dat de webshop live gaat. En we hebben besloten om 4 breedte formaten te introduceren, zodat er voor elk balkon een passend balkonset is. We zijn in contact geweest met de gemeente van Amsterdam om te horen wat de gangbare balkonmaten zijn. Deze informatie heeft ons geholpen om verschillende formaten te introduceren.