Skip to main content

Hoe kan je het beste balkontuinieren?

Balkontuinieren is een zeer lonende en ontspannende activiteit. Het is een manier om dichter in contact te komen met de natuur deze uit te nodigen in je eigen huis, evenals het oogsten van voedsel dat je zelf hebt verbouwd. Als je in een appartement woont dan vind je tuinieren misschien geen levensvatbare hobby. Maar in deze blog lees je dat het goed mogelijk is, zelfs op de kleinste balkons!

Het aanleggen van een balkontuin kan de moeite waard zijn. Afgezien van voor de hand liggende redenen zijn stadstuinen, groot of klein, ook belangrijk voor het milieu. Juist omdat ze bestuivers, zoals bijen, helpen te overleven. Helemaal in onze betonnen jungle van appartementen met stenen balkons. Als het idee van balkontuinieren je aanspreekt, kun je als volgt beginnen en het meeste uit je kleine groene hoekje halen.

Welke gereedschappen en apparatuur heb je nodig?

Je hebt niet veel spullen nodig om je balkontuin te beginnen – een assortiment plantenbakken, wat potgrondmengsel en een set tuingereedschap met een handtroffel, een handhark en een tuinschaar zijn voldoende. Kies de plantenbakken op basis van hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Als je een klein balkon hebt, zijn enkele van de meest efficiënte plantenbakken die aan de muur of over de reling kunnen worden gemonteerd. Bijvoorbeeld deze balkonbak. Als je wat vloeroppervlak op het balkon hebt, kun je met gewone potten en verhoogde plantenbakken een verscheidenheid aan groenten, kruiden en bloemen kweken.

Zorg ervoor dat je de bakken de hele winter niet op het balkon laat staan. Of ze nu gemaakt zijn van plastic of keramiek, plantenbakken kunnen beschadigd raken door de natuurlijke cyclus van bevriezen en ontdooien. Om ze jaar na jaar opnieuw te kunnen gebruiken, leegt je de bakken elk najaar en bewaart je ze tot het voorjaar.

Er zijn veel soorten potgrondmengsels beschikbaar, geschikt voor verschillende planten. Als je echter nog niet zeker weet welke planten je wilt gaan kweken, dan werkt een verse potgrond in zakken prima.

balkontuinieren

Wat kun je op je balkon kweken?

Op je balkon kan je genieten van diverse eet- en sierplanten. De meest voor de hand liggende zijn kruiden, die niet alleen een geweldige aanvulling zijn op je salades, pasta’s en drankjes, maar ook heel decoratief zijn.

Aromatische planten als munt, oregano, basilicum, rozemarijn, peterselie en dille zijn vrij eenvoudig te houden op een balkon. Kies je favorieten, zet ze thuis in grotere potten en je hebt een eindeloze voorraad verse kruiden bij de hand.

Hete pepersoorten, zoals habanero, jalapeno of scotch bonnet, zijn perfect geschikt om in potten te kweken. De planten zijn vrij klein en nemen niet veel ruimte in beslag, maar zijn behoorlijk productief – een paar kunnen je vaak van meer dan genoeg hete pepers voorzien. Je kunt de planten zelfs naar binnen verplaatsen als de herfst komt. Bij een goede verzorging kan een peperplant langer dan een seizoen overleven.

Sla, rucola en andere groenten kunnen ook op het balkon worden gekweekt als u ruimte heeft voor een verhoogde plantenbak. De meeste slasoorten waarderen een beetje schaduw in de late namiddag, dus plaats ze op de juiste manier.

Cherrytomaten doen het ook heel goed op balkons – zorg er wel voor dat je een zonnig plekje voor je vindt. Een balkonbak met een diameter van 15 centimeter is voldoende om een kers en tomatenplant in stand te houden. Veel soorten worden  ongeveer 18 tot 24 centimeter lang. Sommige zullen een tuinpaal of een klein latwerk waarderen om ze te ondersteunen.

Qua bloemrijke toevoegingen heb je keuze genoeg. Als je echter een beginnende tuinier bent, pluk dan pretentieloze bloemen, zoals petunia’s, viooltjes of geraniums, die gemakkelijk te verzorgen zijn en die het hele seizoen bloeien tot de vorst invalt.