Skip to main content

Balkonmeubilair, zoals een balkonset, brengt comfort en functionaliteit aan je buitenruimte. Met een ruime tafel en comfortabele stoelen kan een eenvoudig balkon worden omgevormd tot een bestemming om buiten te dineren.  Indien aangevuld met het juiste balkonmeubilair, zullen zelfs kleine ruimtes je naar buiten lokken. Gebruik de volgende tips om het beste balkonmeubilair voor je balkon te kiezen. Doordachte planning zal helpen om van je balkon je nieuwe favoriete plek te maken om te loungen, dineren en entertainen.

1. Maak een lijst met de behoeften

Bedenk eerst hoe je je balkon wilt laten functioneren. Wil je op warme zomeravonden je balkon als verlengde eethoek laten functioneren? Ben je van plan om je volgende etentje of het verjaardagsfeestje van je kind in de ruimte te organiseren? Of stel je je een vredig leeshoekje voor in je buitenkamer?

2. Kies voor onderhoudsvriendelijk

Reserveer het grootste deel van je buitenuren om van de ruimte te kunnen genieten, in plaats van om het meubilair te onderhouden. Zoek naar gemakkelijk te onderhouden terrasmeubilair om de behoefte aan onderhoud te minimaliseren. De meeste stukken metaal, teak, cederhout en rieten voor alle weersomstandigheden laten zich niet afschrikken door alles wat de natuur op hun pad brengt. Met een beetje regelmatige reiniging zullen meubels die zijn gemaakt met deze vergevingsgezinde materialen er jarenlang prachtig uitzien. Je kunt je terrasmeubilair ook aanvullen met buitenkussens en kussens met afneembare hoezen die gemakkelijk in de wasmachine kunnen worden gedaan. Deze balkonset is onderhoudsarm en hoeft maar 1x per jaar behandeld te worden. De kussens zijn ook te wassen.

3. Overweeg opslag voor je balkon

Voeg jaren toe aan de levensduur van uw terrasmeubilair door het buiten het seizoen op een beschermde plaats op te bergen. Een garage, kelder of schuur zal stukken beschermen tegen de elementen om schade of extra slijtage te voorkomen. Zelfs de zwaarste terrasmeubels, zoals teakhouten stoelen of een smeedijzeren bankstel, gaan langer mee als ze worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Als uw opslagruimte beperkt is, zoek dan naar terrasmeubilair dat kan worden opgevouwen of gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald voor compacte opslag. Stapelbare stoelen kunnen ook helpen de opslagruimte te maximaliseren wanneer het terrasseizoen eindigt.

Overweeg ook meubels waar al gebruik gemaakt kan worden van opslag ruimte. Bijvoorbeeld onder de zitting. Bekijk deze balkonset waar gebruik gemaakt wordt van opbergruimte.

4. Stem kleuren af op uw buiteninrichting

Bij de aankoop van terrasmeubels ben je niet beperkt tot neutrale kleuren of de natuurlijke tinten van hout. Rieten, houten en metalen stukken zijn nu verkrijgbaar in een breed scala aan kleurrijke afwerkingen. Zoek naar meubels die kleuren weergeven die je bijvoorbeeld ook in huis gebruikt. Als je de juiste kleur niet in de winkel kunt vinden, kan een doe-het-zelf-verfbeurt terrasmeubilair snel opfleuren met elke gewenste tint. Voor de meest duurzame kleur, reserveer fellere tinten voor kussens en accentstukken. Deze items zullen waarschijnlijk minder vaak worden gebruikt, wat resulteert in minder slijtage en minder duur om te vervangen. Je kunt ook spelen met verschillende kleuren kussens.

5. Investeer in kwaliteit

Het oude gezegde “je krijgt waar je voor betaalt” geldt over het algemeen voor balkonproducten. Stoelen of bijzettafels van kunststof, bijvoorbeeld, zien er misschien geweldig uit op de plank en blijven een jaar of twee mooi in de zon, maar na verloop van tijd worden ze broos en verliezen ze hun levendige kleuren. Hetzelfde geldt voor sommige houtproducten en rieten stukken. Winkel met zorg, controleer consumentenrapporten en beoordelingen voordat je een grote aankoop doet. Als je je aan een budget houdt, plan dan om uit te geven aan items die het vaakst zullen worden gebruikt, zoals een comfortabele balkonset of een duurzame eettafel. Je kunt besparen op kleinere accessoires zoals kussens en accenttafels.