Skip to main content

 

In dit artikel geven we je onze top 5 tips (en een bonustip) om je balkon voor alle seizoenen in te richten. Zie het als de tips waarmee je het hele jaar door optimaal van je balkon kunt genieten! 

Tip #1: Soorten Meubels

Meubels zijn de eerste elementen die een balkon een functioneel doel geeft. We beginnen met de vloer. Want je wilt een vloer die gemakkelijk schoon te maken is in geval van aanslag door verschillende weersinvloeden. Donkere vloerkleuren die geen vlekken vasthouden hebben dan sneller de voorkeur. Als je op zoek bent naar een comfortabelere omgeving, kan je ook een (outdoor) tapijt uitrollen (donkere kleur, gemakkelijk schoon te maken). Tapijten zijn vooral geschikt voor volledig afgesloten balkons die geen regen doorlaten, omdat ze daar het hele jaar kunnen blijven liggen.

Wat de stoelen en tafels betreft, is het altijd een goed idee om te kiezen voor meubels van duurzaam materiaal, vooral voor buitenbalkons. Dit meubel is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled hout. Ook meubels met een mix van hout en metaal zijn momenteel trendy. Bij balkons draait alles om ontspanning en rust, terwijl je geniet van het zonnetje en uitzicht. De stoelen moeten daarom zo worden opgesteld dat het uitzicht maximaal is. Een enkel kunstwerk aan de muur kan het verschil maken tijdens de koudere maanden. Nog een ding, zorg voor veel kussens en een stevige kussenbasis om de ontspanning te verbeteren. 

Tip #2:Welke kleur gebruik je om je balkon in te richten

Het is algemeen bekend dat kleuren een belangrijke rol spelen in onze stemming, belangrijk dus bij het inrichten van je balkon. Heldere kleuren zoals oranje, geel, wit, violet, blauw en indigo hebben over het algemeen een positief effect op ons humeur, terwijl donkere kleuren zoals zwart, merlot, mahonie en andere donkere tinten vaak een somberder effect hebben. Om je balkon zo in te richten dat het geschikt is voor alle seizoenen, kun je overwegen om te gaan voor kussens en kussenhoezen met veel felle kleuren. Deze felle kleuren weerkaatsen het licht van de zon in de zomer. Leg buiten verlichting aan voor een aangenamer aanzicht tijdens de winter en koude nachten. Ga je voor een meer klassieke setting, dan zijn de kleuren essen, grijs en wit perfect. De kussen- en kussenslopen moeten gemakkelijk afwasbaar zijn, vooral als je kinderen in huis hebt. De balkonwanden kunnen in een felle kleur worden geverfd om de lichtreflectie te vergroten.

Tip #3: Schaduw gebruiken voor de inrichting van je balkon

Voor open balkons is zonwering een must, zodat je het hele jaar door van je balkon kunt genieten. Balkonschermen zijn belangrijk omdat ze je beschermen tegen het directe zonlicht van de zomer. Maar ook tegen regen in de herfst of sneeuw in de winter. Zonneschermen met kantelbare parasols zijn het beste voor de zomer, omdat ze kunnen worden aangepast aan de hoek van de zonnestralen. Om het hele jaar door van je balkon te genieten, kan je het beste een luifel aanbrengen. Bijvoorbeeld met luifels van zeildoek die bij regen en sneeuw aan de zijkanten naar beneden kunnen worden gerold om rommel te voorkomen. Dit biedt tevens ook maximale warmteopslag.

Tip #4: Kussens & Dekens

Wanneer natuur, rust en stilte in overvloed aanwezig zijn, kan je het beste kiezen voor comfortabele en zachte ondergronden. Om op te liggen bijvoorbeeld. Als je balkon groot genoeg is, kun je lekker in een hangmat gaan liggen of een schommelbed laten plaatsen. Voor kleinere balkons, zorg ervoor dat je ten minste een bank hebt die comfortabel zit of die aan je volledige lichaamslengte kan voldoen om te liggen. Bijvoorbeeld deze hoekbank. Wat het zitten op het balkon betreft, is mijn persoonlijke favoriet de balkonset 3in1.

Tip #5: Open haard

Buiten koken wordt in de meeste huishoudens steeds meer een enorme trend, dus waarom zou je niet meedoen door je balkon in te richten met een kleine open haard. Er zijn tal van modieuze haarden op de markt die prima bij je balkon passen. De open haard kan in de zomer worden gebruikt voor barbecues, en tijdens de koudere maanden om een ketel thee te verwarmen, en ook om de broodnodige warmte voor het balkon te leveren. Let op: Zorg ervoor dat je een brandblusser in de buurt hebt indien brandgevaar ontstaat.