Skip to main content

Tegenwoordig verhuizen steeds meer mensen naar flatgebouwen of appartementen met een balkon. Wat mensen snel lijken te missen is het gebrek aan een stuk grond om te tuinieren. Toch is het kweken van een moestuin op een balkon niet zo moeilijk en kun je echt eenvoudig een vruchtbare balkonmoestuin creëren. 

Planten voor moestuin

Bijna elke groenteplant die je kunt bedenken om in een achtertuin te laten groeien, zal onder de juiste omstandigheden, prima gedijen in je balkon moestuin.

Denk aan: tomaten, aubergine, paprika’s, uien, radijs, bonen. Deze kunnen allemaal groeien op het balkon, net als veel kruiden, en doen het eigenlijk best goed. Moestuin op het balkon wordt behoorlijk populair, kijk bijvoorbeeld naar de Albert Heijn acties. Je kunt elk type balkonbak kiezen voor het kweken van verschillende plantjes. Zorg ervoor dat de bak die je kiest een goede afwatering heeft. Kies bijvoorbeeld voor een universele balkonbak met afvoergaten. De afvoergaten zijn het beste als ze aan de onderkant van de bak worden geplaatst.

Tips voor het kweken van een moestuin: balkonbak

Wanneer je op het balkon aan de gang gaat met een moestuin is het belangrijk dat je synthetische grond gebruikt. Deze zijn het meest geschikt voor moestuinen. Synthetische bodem bestaat ui houtsnippers, veenmos, zaagsel, of elk ander type synthetische grond. Je kunt de bodem van de balkonbak vullen met grof grind voordat je de aarde erin doet. Dit zal de drainage voor je groenten verbeteren.

Zorg ervoor dat als de groenten eenmaal in je moestuin staan, je ze niet vergeet water te geven. Dit gebeurt vaker wel dan niet. Het is afhankelijk van het type dat je kweekt. Als je balkon direct zonlicht heeft en geen dak, hoeft je op de dagen dat het regent geen water te geven.

Elke groente die gemakkelijk te verplanten is, is geweldig voor het kweken in een moestuinbak of balkonbak. Je kunt zaad echter ook binnenshuis ontkiemen zoals je zou doen als je ze in de achtertuin zou planten. Dan kan je ze vervolgens overplanten naar je balkonmoestuin wanneer ze klaar zijn. Balkonmoestuinen kunnen een grotere hoeveelheid groenten opleveren zolang de planten voldoende vocht en zonlicht krijgen.

Oogsten van groenten

Zorg ervoor dat je de groenten oogst wanneer ze op het hoogtepunt van rijpheid zijn. Zo haal je de lekkerste groenten uit je balkonmoestuin. Een moestuin kweken op een balkon is niet moeilijk met de juiste balkonbak. Doe hetzelfde als wat je in je eigen achtertuin zou doen, behalve dat je de hierboven genoemde bodemgesteldheid en moestuin regels volgt. Als je dit doet, zullen je groenten goed groeien.